Karriereforsæt

Blog jan 3, 2022 #Tips
New Year by Rakicevic Nenad

Du ved hvad et nytårsforsæt er – har du også et karriereforsæt?

Vi er startet på et nyt år og er allerede godt i gang med det! For mange af os er dette det perfekte tidspunkt til at reflektere over vores liv og sætte nye mål. For ikke at gå i stå, bør vi hele tiden søge at blive bedre versioner af os selv. Det er derfor de fleste laver personlige nytårsforsæt, men hvad med et karriereforsæt? 

Et karriereforsæt er præcis, hvad det lyder som: Et forsæt for din karriere, som er til for, at du kan blive dygtigere og dermed mere værdifuld inden for dit felt. Hos Talently tror vi på, at man hele tiden bør arbejde på sin professionelle udvikling. Derfor bør du også have et karriereforsæt eller to. Det kan være mindre ting, som at tilegne dig nye skills eller at styrke dit professionelle netværk. Det kan også være større mål som at få et støre ansvar i dit nuværende eller måske endda at finde et nyt job.  

Hvordan ved du hvilken slags karriereforsæt du bør have? 

Du skal begynde med at spørge dig selv ”Er jeg, hvor jeg gerne vil være i min karriere?” Hvis dit svar er ”Nej,” så er et karriereforsæt et godt sted at starte. 

Fem spørgsmål

Denne artikel stiller fem spørgsmål, som du kan stille dig selv for at finde ud af hvordan du kan fremme din karriere og udnytte dit fulde potentiale. 

Er jeg stolt af mit job? 

Det er underordnet om du er pedel eller hjertekirurg. Hvis du ikke er stolt af, hvad du arbejder med, så mangler der noget: passion. 

Det sker for alt for mange, at de brænder ud i deres karriere. Den passion vi havde da vi var 25 år er ikke nødvendigvis den samme, som når vi er 40 år. Derfor er det vigt hele tiden at kalibrere og mærke efter om passionen er til stede.

Når vi er passionerede omkring, det vi laver, så er vi stolte. Vi laver noget, som vi syntes er vigtigt og noget som vi elsker at lave. Vi tilføjer værdi til verden og gør en forskel – på en (måske) lille, men alligevel betydelig måde.  

Alle jobs er vigtige. Ligegyldigt hvad din titel er: Hvis du ikke er stolt af dit job, så bør du absolut ændre det. Identificer et problem, som du vil være en del af løsning på, og så gå efter det. Hvad venter du på? 

Husk: Det eneste dårlige job, er det job, som du ikke er passioneret omkring. 

Føler du dig sikker i din karriere? 

Nej, det handler ikke om jobsikkerhed. Hvad betyder det at føle sig sikker i sin karriere? 

Det betyder, at vi tror på, at vi kan tilføje værdi, hvor end vi er. 

Du er din egen lille en-mands-virksomhed. En virksomhed vil ikke investere i dig, hvis du ikke ved, hvilken værdi du kan tilføje til virksomheden eller hvilket problem du kan løse. Her er nogle eksempler på spørgsmål, der kan hjælpe dig med at bestemme om du er sikker i din karriere.  

  • Tilføjer du værdi i dit nuværende job?
  • Tilegner du dig nye evner, udvider dit professionelle netværk, og bygger dit personlige brand? 
  • Skulle du miste dit nuværende job, føler du dig så sikker på, at dine kompetencer vil kunne bringes i spil andre steder?  
  • Føler du dig sikker på, at du vil kunne overbevise potentielle arbejdsgivere om, at du kan give værdi? 

Alle jobs er i virkeligheden midlertidige, så det er ekstremt vigtigt, at vi konstant arbejder med vores karriere og stiller os selv disse spørgsmål indimellem.   

Vil jeg være i stand til at skabe værdi for mig selv? 

Her tænker du måske på kroner og øre og alt, hvad man kan tilskrive en monetær værdi. Det er ikke det, som vi mener her. Vores job hjælper os med at skabe personlig værdi. Vi prøver ikke at sige, at penge ikke er vigtige. Selvfølgelig er penge vigtige! De tillader dig at leve det liv, du gerne vil leve. På mange måder, er penge lig med frihed.  

Men! Sandheden er, at der er andre former for værdi, som er vigtigere, og som du ikke kan sætte beløb på.

Rigtig værdi kommer i form af familie, venner, hobbyer, oplevelser, viden og fællesskab. Hvis du ikke er rig på disse værdier, så vil penge sjældent kunne fylde tomrummet.  

Tillader din karriere dig at opbygge den slags værdi? Den immaterielle slags? Eller lider dine relationer på grund af dit job? Er der balance i dit liv mellem arbejde og frihed? Har du tid til at følge dine hobbyer, til at lære, være frivillig eller dyrke sport? 

Din karriere bør aldrig stoppe dig fra at opnå ægte værdi. Det bedste job er ikke det, der betaler mest. Det er det, som betaler regningerne og som giver dig tid til at leve samtidigt.  

Fortryder du noget?  

Blot det at stille sig selv spørgsmålet kan være svært – måske ønsker vi ikke kende svaret. At anerkende at du fortryder noget i dit liv, er det første skridt mod at lave ændringer. Men husk, at der stadigvæk er god tid til at forfølge dine drømme! 

Hvis du har noget, du fortryder, betyder det ikke, at du ikke har været succesfuld professionelt set.   

Det betyder heller ikke, at du ikke har haft en god karriere. Du kan være den mest succesfulde person i verden, men hvis du aldrig samlede modet til at starte din virksomhed, lave et karriereskifte eller begynde i skole igen, så vil du højst sandsynligt tænke: ”Hvad nu hvis?” resten af dit liv.  

Du finder aldrig ud af det hvis du ikke prøver. Du skal ikke være bange for at fejle. Livet er et stort eksperiment, og eksperimenter fejler af og til. 

Skulle du ”fejle”, så er det en meget mere værdifuld erfaring end bare at løbe tiden ud i en middelmådig karriere. Så giv ikke op på dine drømme!  

Kan jeg nå mit fulde potentiale i den her position? I den her karriere?  

Tænk grundigt over, hvordan du gerne vil have, dit professionelle eftermæle skal se ud. Det er meget sværere at stå op om morgenen, når du ikke føler dig stimuleret på jobbet. Når du en dag skal pensioneres, vil du så kunne se tilbage på din karriere og vurdere, at du kunne have opnået meget mere end du gjorde på de 50 år, hvor du var på arbejdsmarkedet? 

Hvis du mener at du har mere at bidrage med til samfundet, så er det et godt tegn på, at du ikke endnu har nået dit fulde potentiale. Mener du, at du spilder dit potentiale i dit nuværende job? Tror du, at du kan nå dit fulde potentiale i en anden karriere?  

Alle har unikke evner, talenter og ekspertiser. Når vi fokuserer på at udvikle os fagligt og personligt, så er det meget nemmere at dele de ting med verden. Giv dig selv en chance for at nå dit fulde potentiale. Du vil måske blive overrasket over, hvad du kan opnå.  

Inden du går tilbage til dine samme gamle rutiner i år, så håber vi, at du vil bruge et par minutter på at stille dig selv disse karrierespørgsmål. Læg godt mærke til, hvordan du besvarer dem. Du skal måske til at overveje et karriereforsæt eller to.   

Brug Talently!

Talently er din sparringspartner omkring karrierespørgsmål og faglig/personlig udvikling – og dit karriereforsæt. Hvis du allerede har en fast tilknyttet Talent Manager, så drøft gerne de fem spørgsmål med vedkommende på jeres næste samtale. Er du endnu ikke en del af Talently’s IT-talenter, så kan du læse lidt mere her om hvordan vi arbejder.

PS! Hvis du også vil have input til de almindelige nytårsforsætter…

Check Forbes Magazines råd om nytårsforsætter