AI – igen…

Blog aug 8, 2023 #Case
Job application - AI og jobmarkedet

AI er allemands-eje

Med mindre du har boet under en sten eller været på hike fra Puerto Williams til Baker Lake det sidste års tid, så er du selvfølgelig helt med på at AI ”pludselig” er blevet allemands-eje. Nye virksomheder, nye modeller og måske en ny boble kæmper om overskrifterne. Udbuddet af kurser, seminarer og morgenmøder om AI står i kø.

Nogle udråber AI til at blive den næste revolution, større end Industrialiseringen og Internettet og måske det, der for alvor kan skabe den øgede produktivitet, der skal til for at (gen)skabe global vækst. Andre råber om risici og beder om pause i udviklingen.

I alt den hype mangler vi måske i virkeligheden nogle helt lavpraktiske og brugbare use-cases for andre end softwareudviklere og tech-nerds. Der er naturligvis rigtigt mange bud. Nogle er da også revolutionerende – tænk bare på Johnny Cash, der synger ”Barbi Girl” – eller en ny Terminator-film med John Wayne i rollen som T-1000 v 3.0… Den tid den fornøjelse!

Hvad så med AI og jobmarkedet?

Forbedring af cv’er, automatiske ansøgninger, præcise LinkedIn-søgninger, målrettede jobannoncer etc. er alt sammen noget, der ligger lige for. AI’s evne til analyser og generering af tekst er helt oplagt til dette. Det vil givetvis spare tid hos både virksomheder og jobsøgere. Måske vil det endda kunne løfte kvaliteten af både jobannoncer og ansøgninger/cv’er.

Det er processen, der er udfordringen!

Alle ovenstående muligheder er elementer i en proces, der reelt ikke er ændret eller fornyet siden jobsøgning overhovedet blev en ting. Så hvad kan vi gøre med processen?

To forslag…

Den første mulighed er en total disruption af den nuværende proces.

Forestil dig en robot, der crawler alle mulige sites for at indsamle flest mulige information om virksomheder. Det inkluderer nyhedssites, finansielle sites, virksomhedernes egne sites, blogs etc. Formålet er at samle tilstrækkeligt med signaler til at forudsige om en virksomhed er på vej til at ansætte nye medarbejdere i den nærmeste fremtid – samt naturligvis hvilke typer medarbejdere. Der er masser af signaler at kigge efter: øget omsætning, positiv omtale, ny ledelse, ændret strategi m.m.

Samtidig er en anden robot i gang med at crawle for at finde signaler om hvilke individer, der kunne være på vej til at begynde at søge job. Her kunne signaler være: opdateringer af LinkedIn-profil, øget aktivitet på blog, (for) lang anciennitet i nuværende job, afsluttet kursus etc.

De to robotter ”taler” så sammen og matcher individ og virksomhed før nogen af dem selv ved at de har fælles interesser. Automatisk og uden at nogen har lavet jobspecifikationer, jobopslag, cv’er, ansøgninger eller andet.

Er det muligt? Hvis teknologien er på plads – vil det fungere i virkeligheden?

Den anden mulighed er en automatisering af den nuværende proces.

Som jobsøger besvarer man en række spørgsmål om ønsker til fremtidige job og karriere. Derefter uploades et cv samt alle de forskellige dokumenter man har omkring uddannelse, kurser etc. og linker til sine forskellige SoMe-konti etc. Ud fra dette laver AI’en en profil, der kortlægger skills og erfaringer.

Næste step er at AI nu crawler alle jobsites, virksomhedernes karrieresider etc. for at finde alle jobs, som matcher ønsker, skills og erfaringer. Herefter tager den de relevante jobbeskrivelser og analyserer dem for så at skrive et målrettet cv og evt. en kort ansøgningstekst. Herefter sender AI ansøgning/cv afsted og/eller udfylder ansøgningsformularen på virksomhedens site. Jobsøgeren bliver informeret om at en ansøgning er sat i gang. Denne proces kører kontinuerligt indtil jobsøgeren selv vælger at stoppe den. Det er derfor ikke nødvendigt for jobsøgeren selv at holde øje med relevante muligheder og dermed heller ikke at reagere på dem – det gør AI’en.

Er det muligt? Hvis teknologien er på plads – vil det fungere i virkeligheden?

Hvor er der andre oplagte muligheder for AI og jobmarkedet?

Læs mere om mentoring og coaching hos Talently her…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *