Dine forskellige roller

Blog dec 4, 2023 #Tips
kvinde med forskellige roller

Året går på hæld…

Nu er det ved at være sidste udkald for 2023. Morgenerne og eftermiddagene er mørke og kulden motiverer til indendørs aktiviteter – bøger, TV, spil og hygge. Og måske ekstra tid til at tænke lidt over hvad den nærmeste fremtid skal bringe.

Selvom du måske ikke ligefrem laver en liste med nytårsforsætter, så kan det være en god ide at mærke efter hvor motivationen kommer fra, hvor arbejdsglæden ligger og så måske justere kursen lidt i 2024.

Roller

En måde at starte denne tankeproces på, er at tænke på de roller, som du udfylder i din dagligdag. De fleste af os har en lang række roller, som vi helt ubemærket glider ind og ud af – og nogle af rollerne kommer vi måske til at overse fordi de bliver trængt i baggrunden af en eller flere dominerende rolle.

Hvad er det for roller vi har? Der kan være mange og det er helt individuelt, men det kan f.eks. være:

  • Søn/datter
  • Forældre
  • Ven/veninde
  • Søskende
  • Kollega
  • Medarbejder
  • Chef

og du kan sikkert selv fortsætte listen…

Lav en liste med de roller, som du har

En rigtig god øvelse en kold december aften kunne være at lave en liste over alle de roller du har i dit liv. Når du har lavet listen, så skriv et par ord om hvad hver enkelt rolle indebærer. Prøv så at tænke på hvor meget af din tid du bruger på hver enkelt rolle. Du har nu et fint billede af hvordan du bruger din tid og dermed prioriterer dine enkelt roller.

Brug nu noget tid til at tænke over om det er den rigtige fordeling for dig. Er der måske en rolle, som du gerne ville opprioritere? I så fald – hvilken rolle skal du så skrue ned for? Du kan bla. tænke over hvilke roller, som giver dig energi og glæde og hvilke roller, som dræner dig. Det er ikke altid, at man kan slippe af med de roller, der bidrager negativt, men så kan man måske skrue op for dem, der bringer glæde og ned på de mere neutrale. Det handler om at finde den balance som samlet set gør dig mest glad.

Sæt mål for hver rolle

Når du synes, at du har et godt bud på hvordan du vil prioritere dine roller, så prøv om du kan sætte nogle målsætninger for hver af dem. Hvad vil du gerne opnå i rollen ”Forælder” i 2024? Målsætningerne er med til at fokusere dig og de kan hjælpe dig til at få igangsat konkrete aktiviteter og dermed gøre det lettere at holde fast i din prioritering. Genbesøg mål og aktiviteter jævnligt så du ved, at du er on-track.

Det er vigtigt ikke at være rigid. Sker der hændelser i løbet af året, som gør at din oprindelige prioritering ikke længere giver mening, så tøv ikke med at omprioritere. Blot husk, at se på alle rollerne så det samlede puslespil stadig hænger sammen – du kan ikke pludselig skrue 100% op for en rolle uden at skrue ned for mindst en anden.

Den vigtigste rolle!

Og for resten – fik du skrevet den rolle på, som hedder ”Mig”? Det er en rolle, som ofte overses, men som er utrolig vigtig. Det er den rolle, som du går ind i når det handler om at gøre noget godt og være noget godt for dig selv. Husk at sikre plads til den…

Du kan læse lidt mere om roller her

Læs mere om mentoring og coaching hos Talently her…