
God forberedelse er vigtigt
De faste mentor-samtaler er en central del af Talentlys model. Vi arbejder overordnet ud fra et mål om, at du som IT-talent skal have netop det karriereforløb, som du vil trives allerbedst med. Det kan være rigtigt svært at vide hvilken vej man skal gå hvis man ikke ved hvor man vil hen… Du kender måske historien om Alice i Eventyrland af Lewis Caroll? Og samtalen mellem Alice og katten?
“Nå,” tænkte Alice, “foreløbig er den altså godt tilfreds.” Så sagde hun: “Vil du ikke nok fortælle mig, hvilken vej jeg skal gå for at komme herfra…?”
“Det afhænger jo en hel del af, hvor du vil hen,” sagde katten.
“Det er mig temmelig ligegyldigt…” sagde Alice.
“Så kan det jo også være det samme, hvilken vej du går,” sagde katten.
“- bare jeg kommer et eller andet sted hen,” føjede hun til som en slags forklaring.
Gennem vores samtaler får vi afdækket hvor du gerne vil hen – og så finder vi vejen dertil!
For at få det bedste udbytte af dine mentor-samtaler, er der nogle få ting, som du bør fokusere på. Først og fremmest skal du huske på, at det er dig, der skal lede og styre samtalerne og ikke din talent manager. Samtalerne er jo primært for din skyld. Det anbefales derfor at:
- Du tænker over dine mål med den kommende samtale
- Du laver en agenda og deler den med din talent manager på forhånd
- Laver en liste for dig selv med de spørgsmål, som du vil stille
- Ser dine noter fra den seneste samtale igennem
Formuler dine mål – både på kort sigt og på lang sigt
Din talent manager er her for at hjælpe dig med at opnå faglige og personlige milepæle. Det er vigtigt, at du ved hvad disse milepæle er for at du kan få et godt udbytte af dine mentor-samtaler. Du kan naturligvis justere dine mål hen ad vejen – i sidste ende er det dit ansvar at styre forløbet i den rigtige retning for dig.
Hvis du synes at det svært at formulere dine mål, så vær ikke tilbageholdende med at bede om hjælp. Du kan evt. sige: ”Jeg er i tvivl om hvorvidt jeg skal gå specialist-vejen og fokusere på teknik eller om jeg skal bevæge mig over i en form for en lederrolle. Kan du hjælpe mig at finde ud af det?”.
Det handler om at give og tage
Det naturligvis vigtigt, at du er åben for den feedback, som din talent manager kommer med. Modsat er det også meget vigtigt, at du deler din feedback med din talent manager. Hvis du har ideer til hvordan samtalerne kan blive bedre eller hvis du er i tvivl om noget undervejs, så stop op og sig til.
Hvis du er usikker på hvordan du bedst kan give feedback, så tænk på at effektiv feedback er:
- Beskrivende og ikke evaluerende/dømmende
- Specifik fremfor generel
- Rettet mod adfærd som modtageren kan kontrollere
- Spurgt efter fremfor fremfuset
- Tidsmæssig passende
- Klar og tydelig
Husk at din talent manager får også en masse ud af at arbejde med dig. Når du giver feedback, hjælper du med til at vedkommende også udvikler sig og bliver dygtigere.
Pas på forholdet
Det er ikke kun talent managers opgave at holde relationen i gang. Du har også en opgave med at gøre relationen så givende som muligt. Det kan være små ting som f.eks. løbende check-in’s med opdateringer om hvordan det går. Det kunne også være at du havde set noget, som du ved din talent manager interesserer sig for og du så f.eks. sender et link til dette.